dijous, 28 d’abril de 2011

Els tres pilars de Fem Escola Taradell

En èpoques de retallades econòmiques, en dies en què toca apretar-se el cinturó és difícil trobar idees, sobretot immobiliàries, que vegin la llum. Més encara si són projectes sense ànim de lucre. Tot i així, aquest aspecte és precisament el que ha permès donar forma a la nova escola. Quan l’objectiu deixa de centrar-se en el guany econòmic els beneficis és multipliquen entre gran part de la població. Això és el que ha passat amb el procés de creació i desenvolupament de Fem Escola Taradell: pel camí s’ha contribuït al benefici d’altres sectors socials. És per aquest motiu que des dels seus inicis Fem Escola Taradell es sosté per tres pilars; a la vegada, causa i conseqüència dels objectius magnànims i ètics. 


1- Construcció de la nova escola

Fem Escola Taradell parteix de la idea que 
també des de l’entitat privada es poden tirar endavant projectes que beneficïin a l’entitat pública i al benestar de la comunitat; concretament del sector educatiu. Tot i que no és un mètode innovador (la construcció del Col·legi d’educació especial Sant Tomàs va ser la gran precursora a la comarca d’Osona amb un tipus de gestió semblant); sí que cal dir que és un model de creació poc utilitzat. És interessant constatar que tot aquest procés s’ha portat a terme sense que el municipi hagi d’invertir un sol euro en el projecte, un gran avantatge per l’administració pública.


2- Ocupació de llocs de treball

 “Ajudar a crear llocs de treball”. Aquest va ser un dels principals objectius de Fem Escola Taradell. Calia aprofitar el procés de construcció de l’escola, de demolició de l’antiga i de construcció d’un nou bloc al solar permutat per donar feina al sector de la construcció. El projecte de bloc del Carrer de la Vila incolurà habitatges i locals comercials, a més d’un carrer peatonal que unirà el Paseig Domenec Sert amb al Carrer de la Vila. 

Segons les estadístiques recollides per l'Idescat.cat (clickar aquí per veure el gràfic), l’atur en el sector de la construcció del poble de Taradell és el segon sector més afectat després del de “alimentació, tèxtil, fusta i paper”. Ocupa així un preocupant 60,2% del total del sector de la construcció. 

Projectes com Fem Escola Taradell han contribuït al manteniment d’aproximadament 25 llocs de treball durant un període que volta els 4 anys. Cal tenir en compte que aquest és un aspecte homogeni i de llarga durabilitat perquè a partir del maig del 2011 s’iniciaran les obres de demolició de la vella escola i construcció del bloc pertinent. D’aquesta manera, es continuarant generant nous llocs de treball.  

3- Venda de pisos a preu de cost

L'objectiu de Fem Escola Taradell no és el benefici industrial, així que tot l’engranatge del procés ha d’actuar en conseqüència dins uns paràmetres correctes i ètics. Això significa que els pisos construïts en el solar permutat no seran venuts al preu que marqui el mercat en el moment en què s’acabin; sinó que seran oferts a preu de cost. És a dir, eliminant els beneficis industrials de promotor; la qual cosa ajuda a reduir notablement la despesa de la seva compra. D’aquesta manera, qui estigui pensant a comprar un pis pot començar a fer calaix tenint la seguretat que quan aquest estigui acabat tindrà el preu que es va marcar inicialment; no el preu que mana el mercat immobiliari. 

Per tant, la unió d’aquests tres pilars no només ajuda a la contribució immediata de l’educació i al benestar dels infants de l’Escola Sant Genís i Santa Agnès; sinó que contribueix a reduir l’atur al poble de Taradell. És important constatar també, que tots aquests guanys socials no només seran visibles en la immediatesa; sinó que ajudaran a donar valor actual i futur al municipi de Taradell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada